POTATO BRAED(ROTI KENTANG)

new! Fresh!
penah x masuk Giant? Care4? jusco?tesco? emm mesti penahkan..
penah cube roti potato yer? ala yg dijual kalu masa dulu RM 2 per packet, sekarang dah RM 3..
x terfikir ka nak wat sendiri??? bagi suami or family rasa? hehe.. yg ni baru siap di masak kul 12 td..
oo so sad, my b x balik makan tgh hari..  so i will suprice him this e'ning..yeahhh!


POTATO BREAD
Bahan2 Roti

300g tepung gandum
2 tsp yis segera( mauripan)
3/4 garam
60g gula halus( mylaksa guna gula pasir ja)
80g kentang lecek(kentang direbus dahulu, pastu lecek2kan)
1/2 bj telur
135 ml air ais (ambil dalam peti sejuk)
30g mentega

Bahan2 custard Cream

1tbsp tepung gandum
1tbsp tepung kastad
4 tbsp gula pasir
1 cup susu or 250ml (guna susu cair)
1 bj telur
secubit garam
1 tbsp mentega

Cara membuat Roti

  1. masukkan tepung gandum,yis,garam dan gula. putar.


  2. masukkan telur dan kentang lecek, sambil2 tuh tuang air sedikit demi sedikit.


  3. masukkan mentega dan putar. ( mylaksa x da mixer so guna tangan la).. uli..


  4. jadikan doh yg bulat dan perap selama 1 jam. bagi dia kembang


  5. pastu, tumbuk doh tu untuk buang udara yg terperangkap..


  6. bulat2kan doh pada 12-16 biji.susun atas loyang yang dah di sapu mentega.


  7. biar la doh tu naik dalam 30 minit.


  8. lepas tu, ambil baki telur tadi dan sapu atas doh


  9. paipkan krim kastad di atas doh.


  10. bakar selama 20 min pada suhu 180c

Cara membuat Krim Kastad

  1. bancuh tepung , gula, garam dan tuang susu( jangan bagi berketul)


  2. masakkan atas api n letak telur


  3. kacau lagi.. sampai agak2 likat (medium), masukkan mentega. kacau.. SiappPP!!!




mylaksa:  x sabar nak tgu my b komen.. tgu komennya ya!

p/s: kalau krim kastad tuh banyak lebih, simpan leh sapu atas roti biasa..

Comments

Anonymous said…
wowowo..hang leh buka bakery lepas ni
Adam Aimi Arit said…
insyaAllah.. maklumlah lambat sgt nak posting

Popular posts from this blog

NASI PUTIH

ROTI BALAK

APA Yg NAk dipelikkan..