KEK APAM GULA HANGUS (VERSI KUKUS)

hi,
semalam mylaksa masak kek apam gula hangus untuk dimakan petang bersama my B..
aduhhh.. lama btul nak try wat kek ni, coz kena perapkan dulu selama 3-4 jam.. pastu nak kukus selama 1 jam.. kek ni boleh dimasak secara kukus atau pun di bakar.. hasilnya sama saja..tetap UMpppp.. sebab bila nak hidang kena plak ngan teh O secawan.. pasti UMpppp...


KEK APAM GULA HANGUS
Bahan2
untuk gula hangus
1cwn gula
1 cwn air
2 sudu besar mentega ( mylaksa guna Planta)

untuk kek
4 bj telor( seelok2 yer basuh dulu ya)
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 sudu soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

Cara Membuat yer

  1. untuk memasak gula hangus, masukkan gula kedalam periuk dan panskan atas api.( jgn kacau yer nanti gula tu akan melekat pada senduk,biar dia jadi perang dengan sendiri)


  2. agak2 dah puas hati dengan warna yer, masukkan air panas.( hah! tutup api dulu, nanti meletup3)


  3. pastu masukkan mentega, kacau, biarkan.


  4. wat la plak bahan kek, pukul 4 biji telor hga kembang n masukkan susu pekat. kacau lagi.


  5. ayak tepung bersama soda.


  6. masukkan telor tadi kedalam blender (kalu x da mixer) pastu pressss


  7. masukkan tepung yg dah diayak dalam blender n presss


  8. masukkan esen. dan gula hangus tadi.. presss


  9. masukkan semua bahan tadi dalam loyang.


  10. perapkan selama 3-4 jam sebelum di kukus atau dibakar


  11. kukus selama 1 jam. api slow2 jer.


  12. kalu nak bakar suhu 160c selama 1 jam


mylaksa: b, today i baked u a cake
my b: kek apa?
mylaksa.. tadaaa!!!..
my b: oo.. kek gula hangit..
mylaksa:gula hangus la...
my b: u too sweet!

Comments

Anonymous said…
sedap ka???hang ada tmpt kukus?
Adam Aimi Arit said…
sedap!!!
emm ada la. my mama kasi la..
dia tau i suka wat caramel.. so she give it to me..ahaks~ jelous??

Popular posts from this blog

NASI PUTIH

ROTI BALAK

APA Yg NAk dipelikkan..